Ståtlig romersk dildo i naturlig storlek återupptäcks av forskare – pryd person kategoriserade den 1992 som ett verktyg

    21 februari 2023, kl 09.15

    Brittiska arkeologer har ändrat uppfattning om ett 2000 år gammalt föremål som hittades vid ett romerskt fort vid gränsen mellan England och Skottland 1992. Då kategoriserade någon det som ett verktyg för att laga kläder med. ”Jag vet inte vem som skrev in den i katalogen. Kanske var det någon som var obekväm med det, eller inte trodde att romarna skulle göra så dumma saker”, säger lektor Rob Collins vid universitetet i Newcastle till The Guardian.

    Arkeologerna tror nämligen att de kan ha hittat den enda kända romerska dildon i naturlig storlek, vid det som var imperiets nordligaste utkant. Analyser har avslöjat att det åtminstone är det första kända exemplet på en fallos av trä som hittats någonstans i den romerska världen.

    Den nu 16 centimeter långa fallosen kan ha krympt över åren. Foto: Newcastle University

    ”Vi hade några väldigt intressanta diskussioner”, avslutar Collins, som publicerat tre möjliga teorier i Antiquity Journal: en sexleksak, en skabrös mortelstöt eller en del av en staty som förbipasserande skulle röra vid för lycka eller för att fjärma eller aktivera skydd mot olycka.

    Forskare hoppas nu på att fler söker efter liknande föremål i andra samlingar.

     

     

    Fler notiser