Det är direkt olämpligt att peta på ömtåliga konstverk som ställs ut på galleri – spillror för 400 000 kronor sopas upp

  21 februari 2023, kl 13.45

  Konstnären Jeff Koons uppmärksammas för en serie konstverk som liknar en ballonghund, och visade i förra veckan upp en av dem på en VIP-förhandsvisning i ett galleri i Miami. Enligt vittnen på platsen petade den nyfikna besökaren på skulpturen med fingret, och vissa tror att hon ville se om det var en riktig ballong.

  Då föll statyn av sin piedestal och slogs i bitar på golvet, till alla närvarandes fasa. En kort stund senare sopade galleripersonalen upp skärvorna, rapporterar Fox News i Florida. Kvinnan, som föredrar att vara anonym, kommer dock inte behöva betala för det förstörda konstverket, värt 400 000 kronor.

  Bénédicte Caluch, en konstrådgivare på Bel-Air Fine Art som sponsrade Koons verk, berättade för Miami Herald att brottet var oavsiktligt, och att försäkringen skulle täcka skadan. I en kommentar till New York Times sa kollegan Cédric Boero att kvinnan var ”väldigt, väldigt ledsen” och ”bara ville försvinna”.

  Ballonghund-konstverket har tillverkats i olika material i 799 exemplar; nu är det bara 798 kvar. ”Det är bra för samlarna”, berättade en road Boero till New York Times.

   

   

  Fler notiser