Byxmyndighetsåldern i Japan kan höjas från 13 till 16 år – sker i samband med översyn av andra lagar om sexualbrott

  21 februari 2023, kl 14.30

  Efter kritik om att befintliga lagar inte skyddar barn från våldtäkt är Japan redo att höja den sexuella myndighetsåldern från 13 till 16 år, meddelar The Guardian. Det sker som en del av en rad reformer av strafflagen.

  Justitiedepartementet föreslog också ett nytt brott när någon i hemlighet filmar någon för sexuella ändamål, samt en förlängd preskriptionstid för våldtäkt från 10 till 15 år, för att ge offren mer tid att träda fram.

  Human Rights Now välkomnade förändringen som ett steg framåt, men sa att den ”fortfarande inte uppfyller internationella normer för våldtäktslagstiftning”. Istället borde Japan ”omdefiniera våldtäktsbrott som allt sexuellt umgänge utan samtycke”, sade gruppen i ett uttalande.

  Översynen kommer efter att flera frikännanden från våldtäkter under 2019 orsakade upprördhet bland allmänheten, inklusive ett fall där en man upprepade gånger våldtog sin tonårsdotter. En lokal domstol frikände fadern, och sa att det saknades definitiva bevis för att dottern inte hade kunnat göra motstånd. En högre domstol upphävde senare beslutet, och dömde mannen till tio års fängelse.

   

   

  Fler notiser