Nu når second hand-försäljningen rekordnivåer – prisökningarna i samhället lyfts fram som en stark bidragande faktor

    20 februari 2023, kl 13.00

    Flera stora second hand-kedjor i Sverige ser en fortsatt kraftig ökning av sin försäljning, rapporterar SVT Nyheter. ”Vi kunde glädja oss åt ett flertal försäljningsrekord i våra butiker förra året”, säger Anette Alm Gustafsson, vd för Erikshjälpen Second Hand. ”Den trenden har fortsatt i år.”

    Också hos Myrorna finns flera second hand-butiker som går långt över budget. ”Vi ser en ökning av nya typer av kunder som inte vanligtvis handlar second hand. Det kan vara så att litet tunnare plånbok gör att de hittar till oss”, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

    Anette Alm Gustafsson, vd för Erikshjälpen Second Hand. Foto: Erikshjälpen

    Bästsäljare är kastruller och bestick, enligt Sussie Helmersson, butikschef på Hjärta till Hjärta. ”Nu är det mer basvaror och vardagsgrejer som säljer snabbare. Det blir svårare och svårare att få tag på saker.”

    Hos Myrorna har flera butiker presterat långt över budget. Foto: Myrorna

    En stark bidragande faktor sägs vara prisökningarna i samhället, men det finns också andra anledningar till att många väljer second hand. ”Vi ser att konsumenternas medvetenhet och intresse kring att shoppa hållbart ökar för varje år”, avslutar Magnus Lunden, ansvarig för second hand på Röda Korset.

     

     

    Fler notiser