Ericsson säger upp 1 400 personer i Sverige – omfattar alltifrån ingenjörer till administrativ personal samt konsulter

    20 februari 2023, kl 14.30

    Telekomföretaget Ericsson ska spara nio miljarder kronor genom att eliminera 1 400 tjänster i Sverige, meddelar TT. De fackliga förhandlingarna är avslutade, och tanken är att det ska ske med frivilliga avgångspaket.

    Uppsägningarna kommer att vara breda, och omfattar alltifrån ingenjörer till administrativ personal. Dessa personer ska förmås lämna sina tjänster genom frivilliga uppsägningar, där ett ekonomiskt stödpaket ges till de som jobbat längst och har högre ålder.

    ”Paket kan alltid bli bättre, men vi är förhållandevis nöjda. Och det gäller framför allt helheten, att ihop med en frivillighet är det här en bra lösning”, säger Per Norlander, förhandlingsansvarig för den fackliga organisationen Sveriges Ingenjörer, till TT. Det svåra återstår fortfarande; att se vilka personer det handlar om. ”Det är inte helt enkelt att göra klart vilka man riktar sig till.”

    Det är oklart hur mycket detta väntas kosta Ericsson, som därutöver gör sig av med en mängd konsulter. Bolaget flaggade i höstas för att de tänker spara nio miljarder kronor för att komma till rätta med den sviktande lönsamheten.

     

     

    Fler notiser