Först jordbävning i Syrien – sedan ett dödligt israeliskt flyganfall mot underrättelsetjänstens högkvarter i Damaskus

  19 februari 2023, kl 17.00

  I den riktade attacken mot Kafr Sousa-distriktet i Syriens huvudstad omkom upp till 15 personer, rapporterar The Guardian. I kvarteren bor många högt uppsatta anställda i säkerhetstjänsten, och flera byggnader för underrättelsetjänstens högkvarter och iranska installationer sägs ha skadats.

  I nästan ett decennium har Israel genomfört flygangrepp mot misstänkta iranskt sponsrade vapentransporter i grannlandet Syrien. Hizbollahs högsta befälhavare Imad Moughniyeh dödades 2008 i ett bombdåd i det strängt bevakade området. Det var inte omedelbart klart om den senaste attacken var riktad mot en specifik individ.

  Iran har utökat sin militära närvaro i Syrien de senaste åren. De har med tiden fått fotfäste i de flesta statskontrollerade områden, med tusentals milismedlemmar och lokala paramilitära grupper under sitt kommando, säger västerländska underrättelsekällor.

  Israel har under de senaste månaderna intensifierat attackerna på syriska flygplatser och flygbaser, en lågintensiv konflikt vars mål är att bromsa Irans växande förankring i Syrien, säger israeliska militärexperter.

   

   

  Fler notiser