Talibanerna förbjuder preventivmedel; är en ”västerländsk konspiration” – går från dörr till dörr, hotar barnmorskor

    18 februari 2023, kl 12.30

    Talibanerna stoppar försäljningen av preventivmedel i två av Afghanistans största städer, hävdar att det är en del av en västerländsk konspiration för att kontrollera den muslimska befolkningen. The Guardian har fått uppgifter om att de går från dörr till dörr, hotar barnmorskor och beordrar apoteken att rensa sina hyllor från alla preventivmedel.

    ”De kom till min butik två gånger med vapen, och förbjöd mig att sälja p-piller. De kontrollerar regelbundet alla apotek i Kabul, och vi har slutat sälja produkterna”, sa en butiksägare i staden. Andra apotekare i Kabul och Mazar-i-Sharif bekräftade att de har beordrats att inte tillhandahålla några preventivmedel.

    En erfaren barnmorska sa att hon blivit hotad flera gånger, och fick höra av en högt uppsatt taliban: ”Du får inte gå ut och främja den västerländska konspirationen för att kontrollera befolkningen.”

    1 av 14 afghanska kvinnor dör av orsaker relaterade till graviditet, och det är ett av de farligaste länderna i världen att föda barn i. ”Det sista hoppet att planera mitt liv har upphört”, sa Zainab, som har en 18 månader gammal dotter.

     

     

    Fler notiser