Regeringen vill skärpa regler för arbetskraftsinvandring – lönegolv på 33 000 kronor mot dagens nivå på 13 000 kronor

    18 februari 2023, kl 09.49

    Partierna i regeringssamarbetet har tidigare enats om ett lönegolv för de som invandrar till Sverige. Nu går regeringen vidare med förslaget, skriver SVT Nyheter. För att få komma till Sverige från ett land utanför EU ska man tjäna runt medianlönen, som ligger på 33 000 kronor. Det är en avsevärd höjning från dagens nivå på 13 000 kronor i månaden.

    En del yrkesgrupper får en lägre gräns, andra kan undantas helt beroende på kompetens, erfarenhet och skicklighet. En kategori som regeringen uttryckligen vill begränsa är personliga assistenter. ”Assistansbranschen präglas i alltför stor utsträckning av fusk”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

    Flera arbetsgivarorganisationer riktar kritik mot regeringens förslag, som de anser riskerar att skada Sveriges konkurrenskraft. ”Vi tycker att man i stället ska kräva heltidsjobb och kollektivavtalade löner”, säger Karin Johansson, Svenskt näringsliv, till TT.

    Även från fackligt håll riktas kritik mot regeringens linje. ”Det finns en enklare lösning, och det är behovsprövning”, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson till TT.

     

     

    Fler notiser