Separatistiska rebeller avrättar den nyzeeländske piloten om indonesiska armén försöker rädda den kidnappade gisslan

    16 februari 2023, kl 15.00

    I förra veckan kidnappades den nyzeeländske piloten Phillip Mehrtens av rebeller i den avlägsna Papua-regionen, Indonesien. De stormade hans enmotoriga flygplan kort efter att han landat på en improviserad landningsbana. Ombord fanns fem passagerare, rapporterar Daily Mail.

    Mehrtens skulle evakuera byggnadsarbetare som arbetar med ett hälsocenter i distriktet, efter att rebellerna hotat döda dem. ”Vår plan att evakuera arbetarna gjorde rebellerna upprörda, som svarade med att sätta eld på planet och gripa piloten”, säger distriktets ledare Namia Gwijangge, en av passagerarna.

    ”Vi har piloten och släpper honom först när Papua är fritt. Om inte, så kommer han att dö med oss ​​i våra territorier tillsammans med vår befälhavare, Egianus Kogoya”, sa en av rebellerna enligt The Australian. Kogoya sköt 2018 ihjäl 15 arbetare som byggde en bro i regionen.

    Papua införlivades med Indonesien 1969 efter en FN-sponsrad folkomröstning som allmänt setts som en bluff, skriver Daily Mail. Sedan dess har ett lågnivåuppror pågått i den mineralrika regionen, uppdelad i de två provinserna Papua och Papua Barat.

     

     

    Fler notiser