För 14 år sedan införde styret i Sydkoreas huvudstad Seoul särskilda p-platser för kvinnor – ersätts med familjeplatser

    16 februari 2023, kl 15.45

    I Seoul, Sydkoreas största stad, finns sedan 2009 krav på att parkeringar med fler än 30 platser ska ha tio procent av dem reserverade för kvinnor, och vara nära ingångarna så att de inte behöver gå genom mörka utrymmen. Uppgifter från regeringen för 2021 visade att mer än två tredjedelar av våldsbrotten som begicks på stadens parkeringar var av sexuell karaktär: våldtäkt, sexuella övergrepp och trakasserier.

    Men Seouls borgmästare Oh Se-hoon, som introducerade p-platser för kvinnor, vänder nu på sin egen politik, rapporterar BBC News. Det är dags att prioritera familjer, med särskilda p-platser för gravida eller kvinnor som reser med barn.

    Den nuvarande regeringen har också tagit bort termen ”jämställdhet” från sin läroplan för skolans etik. ”De försöker driva en anti-feministisk politik”, säger Oh Kyung-jin från Korean Women’s Association.

    Männen hävdar i allt högre grad att politik som utformats för att gynna kvinnor är diskriminerande. ”Att gå 100 meter mer gör dig inte mindre säker, och nu är parkeringsplatserna täckta med övervakningskameror”, säger den manlige piloten Cho Young-jae.

     

     

    Fler notiser