Bara när det behövs – p-piller för män stoppar spermierna; forskare säger att försök till befruktning hämmas i 24 timmar

    16 februari 2023, kl 12.45

    Forskaren Melanie Balbach, som verkar på Weill Cornell Medicine vid ett universitet i New York, har tillsammans med sina kollegor tagit ett steg på vägen till ett p-piller för män. ”Vårt hämmande ämne verkar inom 30 minuter till en timme”, säger hon i en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

    ”Andra experimentella hormonella eller icke-hormonella manliga preventivmedel tar veckor för att få ner antalet spermier, eller göra dem oförmögna att befrukta ägg”, fortsätter Balbach. Hennes arbetslag har hittat ett sätt att temporärt få spermierna att sluta simma. Efter tre timmar börjar en del röra på sig, efter 24 timmar simmar alla som de ska. Inga biverkningar.

    ”Det kan tillåta män att fatta dagliga beslut om sin fertilitet”, förklarar Balbach. Studien har gjorts på möss; försök med människor ligger längre fram i tiden. Medförfattaren professor Lonny Levin sa: ”Teamet arbetar redan med att göra det hämmande ämnet bättre lämpat för användning på människor.”

    Det kvinnliga p-pillret har varit tillgängligt sedan 1961, snart kan också män ta kontroll över sin fertilitet.

     

     

    Fler notiser