Världens äldsta europeiska igelkott upptäcks i Danmark – igelkotten Thorvald hinner fylla 16 år innan han går ur tiden

  15 februari 2023, kl 12.15

  Thorvald var en av 697 döda igelkottar som samlades in av nära 400 frivilliga, som en del av dansk medborgarvetenskaplig forskning. Sophie Lund Rasmussen vid universitetet i Oxford ledde projektet som upptäckte den gamle igelkotten; studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften MDPI.

  ”Jag grät av glädje över att jag höll i en individ som levde i 16 år. Det är verkligen goda nyheter för bevarandet. Alla mina kollegor skrattade åt mig för att de tyckte att jag var så känslomässig”, säger Rasmussen. Den tidigare rekordinnehavaren tros vara en nioårig igelkottshona på Irland, identifierad av forskare 2014. Det vanligaste är att igelkottar blir ungefär två år gamla.

  Dessvärre dog Thorvald i ett av Danmarks vilda rehabiliteringscenter, efter att ha blivit biten av en hund. Rasmussen säger att hundar ska hållas kopplade, eller låsas in på natten när igelkottar är ute.

  Igelkottarna minskar i många europeiska länder, främst på grund av att livsmiljöerna förstörs och att jordbruket intensifieras. Populationen på landsbygden i Storbritannien har minskat med 75 procent i vissa regioner på 20 år.

   

   

  Fler notiser