Domstol i Sudan dömer tre tjuvar till att förlora händerna – första gången på nästan tio år som ett sådant straff utdöms

    15 februari 2023, kl 10.45

    De tre männen i 20-årsåldern dömdes för att ha stulit gasflaskor i Omdurman, Sudans folkrikaste stad. Deras händer ska amputeras, ett straff som inte har utdömts i landet på nästan tio år. De ska även betala 35 000 kronor till ägaren av gasflaskorna.

    Domen avkunnades för två veckor sedan, men har först nu blivit uppmärksammad av media, rapporterar The Guardian. Fallet oroar många som fruktar att Sudan är på väg tillbaka till statlig fundamentalism, 15 månader efter militärkuppen som destabiliserade landet och stoppade dess övergång till demokrati.

    Samir Makeen, männens advokat, sa: ”Tyvärr, trots den politiska förändringen i landet har ingenting förändrats när det gäller människors rättigheter, det var bara en förändring på ytan.”

    Sudan undertecknade FN:s konvention om att stoppa tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande bestraffning 2021, ”men det hände aldrig något eftersom det inte finns någon verklig vilja att göra det av människorna som har makten. Det är därför vi fortsätter att se sådana fall då och då”, avslutar Makeen. Sudan har styrts av islamiska lagar sedan 1983.

     

     

    Fler notiser