Mobb stormar polisstation i Pakistan och lynchar man som anklagas för hädelse; blodtörsten kunde inte stillas

    14 februari 2023, kl 11.13

    Hädelse är en mycket känslig fråga i Pakistan. I landets senaste religionsrelaterade mord i lördags stormade en mobb en polisstation, drog ut en muslimsk man som anklagats för hädelse och lynchade honom. Mannen, Muhammad Waris, anklagades för att ha vanhelgat sidor i koranen.

    ”Den arga folkhopen stormade polisstationen med hjälp av en trästege, släpade ut honom och misshandlade honom till döds”, sa polisens talesperson Waqas Khalid till The Guardian. ”Efter lynchningen var de fortfarande inte nöjda, och försökte bränna hans kropp.”

    En video av händelsen, som lagts upp på sociala medier, visar hundratals unga människor som omger en polisstation. Det fanns bilder av människor som släpade en man på gatan, klädde av honom och slog honom med järnrör och käppar.

    Premiärminister Shehbaz Sharif fördömde lynchningen.

    Premiärministern Shehbaz Sharif fördömde händelsen, och beordrade en utredning: ”Varför stoppade inte polisen den våldsamma pöbeln? Rättsstatsprincipen bör säkerställas.” Internationella och pakistanska rättighetsgrupper säger att anklagelser om hädelse oftast används för att skrämma religiösa minoriteter, och lösa personliga tvister.

     

     

    Fler notiser