Indien går om Frankrike som världens största köpare av skotsk whisky – ökar med 60 procent

  14 februari 2023, kl 13.30

  Indien tar ut en importtull på 150 procent på varje flaska skotsk whisky, främst på grund av lobbyverksamhet från inhemska destillatörer. Det driver upp priserna och pressar vinstmarginalerna för producenterna, ändå ökade importen under 2022 med 60 procent jämfört med 2021, säger Scotch Whisky Association, SWA.

  Indien har nu gått om Frankrike som världens största köpare av skotsk whisky, i volym. Blended whisky har länge varit det föredragna valet för miljontals indiska konsumenter, men efterfrågan på dyrare single malt har också ökat, drivet av kulturella förändringar och en ökning av befolkningens köpkraft.

  Exportvolymerna till landet ökade med mer än 200 procent under det senaste decenniet, men exportörerna ser att det finns stora möjligheter att växa ytterligare. SWA hoppas att ett efterlängtat handelsavtal ska hjälpa till.

  Skotsk whisky är en av de produkter vars försäljning kan öka om avtalet går igenom, och tullarna sänks. SWA sa i ett uttalande, som BBC News tagit del av, att enligt intern analys kan detta leda till ”ytterligare 12 miljarder kronor av tillväxt under de kommande fem åren”.

   

   

  Fler notiser