80 000 personer med epilepsi drabbas av medicinbrist – ingen förvarning innan det tar slut, hotar patientsäkerheten

    14 februari 2023, kl 09.50

    Det råder stora problem med brist på läkemedel i Sverige, vilket bidrar till att det blir svårt att få tag på vissa mediciner. I Örebro län är det många personer med epilepsi som hör av sig till läkarna, och är oroliga för att de inte får rätt medicin i tid.

    ”Det är inte säkert att de får medicin i tid, och det kan vara så att vi måste byta mediciner”, säger Birgitta Magnuson, neurolog i Örebro, till SVT Nyheter. ”Det finns stora risker om personer med epilepsi blir utan mediciner.”

    I Sverige finns det 80 000 personer med epilepsi i olika varianter, varav 1 500 i Örebro. ”Vi har haft personer som blivit utan medicin, och sedan kommit in till akutmottagningen och lagts in på grund av anfall, så det ställer till det för många”, säger Magnuson.

    Regeringen har lagt ett förslag som innebär att apotek ska vara skyldiga att ha viss lagerhållning av viktiga mediciner. Det kan också bli aktuellt med böter till företag som inte informerar om läkemedelsbrist. Import av mediciner från EU-länder diskuteras också. Restriktioner för antalet utskrivna tabletter kan bli aktuellt.

     

     

    Fler notiser