Efter Brexit – en äldre brittisk kvinna med Alzheimers tvingas flytta från Sverige, kan inte fylla i nödvändiga papper

    13 februari 2023, kl 13.30

    En 74-årig brittisk kvinna med svår Alzheimers står inför tvångsavvisning från Sverige till Storbritannien då hon inte längre har ett giltigt pass. På grund av sin sjukdom kan hon heller inte förse myndigheterna med den finansiella information som krävs för britter i EU. Är sängliggande på ett demensboende.

    ”Det är omänskligt att flytta en person som har Alzheimers och är för sjuk för att ens ta hand om sig själv. Det är en skam att det ens är aktuellt, och att det har gått så långt som utvisning”, säger hennes son Wayne till The Guardian.

    Polisen dök upp på demensboendet i januari när hennes familj, som inte har fullmakt att agera, återigen inte kunde tillhandahålla de papper som behövdes. ”De gick igenom hennes garderob för att se vilka kläder hon hade, och frågade sköterskorna vilka möbler som tillhörde henne.”

    SNABBVISIT? På bilderna familjen tillhandahållit media har de inte ens tagit av sig jackorna innan julklappsutdelningen och fototillfället (foto: privat, Angelica Poole)

    Poole hade permanent uppehållstillstånd och samordningsnummer; när Brexit trädde i kraft behövde hon ansöka om uppehållsstatus. Familjen gjorde en ansökan innan deadline 2021 men den avslogs då pass saknades. Migrationsverket har inte svarat på The Guardians begäran om en kommentar.

     

     

    Fler notiser