Amerikanskt stridsflyg skjuter ner oidentifierat föremål, den tredje insatsen på lika många dagar – olik Kinas ballong

    13 februari 2023, kl 10.03

    Söndagens nedskjutning tros ha involverat ett åttkantigt föremål som spårades av radar över Montana under lördagen, när det ”flög i närheten av känsliga militära installationer”, säger Pentagons pressekreterare Pat Ryder, enligt New York Post. ”Vi bedömde det inte som ett kinesiskt militärt hot mot någonting på marken, men vi uppfattade det som en säkerhetsfara och ett hot på grund av dess potentiella övervakningsförmåga.”

    Incidenten följde på USA:s nedskjutning av två andra oidentifierade föremål över Alaska och Kanada på fredagen respektive lördagen.

    Flygvapnets tjänstemän sa att de tre senaste objekten i USA:s luftrum skiljer sig från den nu ökända kinesiska spionballongen. ”Vi kallar dem objekt, inte ballonger av en anledning”, sa flygvapnets general Glen D. VanHerck till reportrar på söndagskvällen.

    NORAD, det militärkommando som övervakar USA:s luftrum, har förbättrat sökmöjligheten efter att den första kinesiska spionballongen upptäcktes förra veckan. Det har resulterat i den senaste tidens ökning av upptäckta objekt, berättade Melissa Dalton, assisterande försvarsminister, till reportrar.

     

     

    Fler notiser