Gruppvåldtäkt i Pakistans ”Central Park” utlöser protester bland aktivister – ser ett ”ökande sexuellt barbari” i landet

    12 februari 2023, kl 17.00

    En 24-årig kvinna besökte tillsammans med en manlig kollega Islamabads Fatima Jinnah-park, som liknar Central Park i New York. Enligt ett uttalande till polisen attackerades hon av två beväpnade män, som slet av kvinnans kläder och våldtog henne, rapporterar CNN. Männen sa till henne att hon inte borde ha varit i parken på natten, och frågade om hennes koppling till kollegan.

    Händelsen har väckt upprördhet i det starkt patriarkala landet med 220 miljoner invånare, där våldsamma attacker mot kvinnor och flickor ofta skapar rubriker. Många demonstrerade efter den uppmärksammade händelsen, och rättighetsgruppen Aurat Azadi March sa i ett uttalande ”Det finns ett ökande sexuellt barbari i Pakistan, och en kriminell tystnad om det från staten och samhället som är oacceptabelt.”

    Fatima Jinnah-parken i Pakistans huvudstad Islamabad liknas ofta vid Central Park i New York City. Foto: Sajid Khan

    En talesperson för Islamabad-polisen sa till CNN att hittills har inga gripanden gjorts i fallet. Färre än tre procent av alla anmälda sexuella övergrepp eller våldtäkter leder till en fällande dom i Pakistan, rapporterade Reuters 2020. Landet har heller inte någon rikstäckande lag som kriminaliserar våld i hemmet.

     

     

    Fler notiser