En sydkoreansk man döms till 40 års fängelse i ett stalking- och mordfall – könsrelaterade hatbrott blir allt vanligare

    12 februari 2023, kl 13.30

    I tisdags dömde en sydkoreansk domstol en man till 40 års fängelse, efter att han knivhuggit en kvinnlig kollega till döds. Mannen, 31-årige Jeon Joo-hwan, skickade oönskade sms till offret, och hotade henne sedan med videor han filmat med dold kamera på jobbets toalett. De arbetade båda i tunnelbanan i Seoul, skriver NPR.

    2021, två år efter hans första hot och 350 sms, anmälde kvinnan Jeon till polisen, och han åtalades för förföljelse. Polisen ville arrestera honom, men domstolen sa nej med hänvisning till att det förelåg låg risk för att han skulle förstöra bevis eller fly. Han fortsatte att skicka hot till kollegan, och krävde att brottsanklagelserna skulle dras tillbaka.

    Dagen innan han skulle närvara i domstolen för att få sin dom smög han in på damtoaletterna på jobbet, och knivhögg kvinnan till döds när hon kom in. Nu har han dömts till 40 års fängelse.

    Kvinnor i Sydkorea har de senaste åren krävt utökad säkerhet i offentliga utrymmen och på arbetsplatser efter hot som olovlig filmning, könsrelaterade hatbrott och sexuella övergrepp. Av de åtalade döms 27 procent till fängelse.

     

     

    Fler notiser