Knulla på – vi är för få! De styrande i Sollefteå vill se fler framtida skattebetalare – födelsetalet lägsta på 22 år

  11 februari 2023, kl 11.04

  123 barn föddes i Sollefteå 2022, den lägsta siffran på 22 år. För att vända trenden hålls temaveckan ”Älska mer – vi behöver bli fler”. ”Ska vi klara av välfärden framöver behöver vi helt enkelt bli fler. Om den nuvarande utvecklingen håller i sig, så kommer det att få långtgående konsekvenser”, säger Majed Safaee, kommunstrateg på Sollefteå kommun, rapporterar SVT Nyheter.

  Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå, tror att stängningen av BB 2016 kan ha påverkat Sollefteåbornas vilja att skaffa barn. ”Ja det skulle jag verkligen vilja säga, det syns tydligt i statistiken, det är skrämmande.” Gravida i Sollefteå får åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall ett tiotal mil bort för att föda barn, ofta på snöiga vintervägar.

  Sollefteås BB stängde 2016. Foto: Rolf Bostedt

  Enligt SCB har barnafödandet minskat i 207 av 290 kommuner under 2022. Trenden är att kvinnor föder färre barn, och att fruktsamheten minskar.

   

   

  Fler notiser