Tyska politiker och militärchefer vill att värnplikten återinförs, samtidigt som regeringen försöker tona ner debatten

  10 februari 2023, kl 12.45

  Den nya försvarsministern beskrev 2011 års avveckling av den allmänna värnplikten som ett misstag, och bidrar till att alienera allmänheten från medborgerliga institutioner. Politiska och militära personer föreslår nu ett återinförande av en obligatorisk militärtjänst, rapporterar The Guardian.

  Eva Högl, tyska försvarsmaktens parlamentariska kommissionär, uppmanade regeringen att fråga sig om det krävs någon form av obligatorisk medborgartjänst för att komma till rätta med personalbristen i landets armé. ”Vi behöver definitivt mer personal i Bundeswehr”, sa Högl till Augsburger Allgemeine.

  Steffen Hebestreit, en talesperson för regeringen, beskrev debatten som ”nonsens”, och tillade att förvandla Bundeswehr till en professionell armé ”inte kunde genomföras från ett ögonblick till ett annat”.

  En återgång till obligatorisk militärtjänst skulle också kräva att staten spenderar tiotals miljarder kronor för att bygga om och uppgradera baracker, samt köpa in vapen och utrustning för utbildning. En modern version av militär värnplikt skulle förmodligen komma att gälla såväl kvinnor som män.

   

   

  Fler notiser