Efter att en 15-årig pojke skjuter ihjäl en jämnårig på en restaurang i Skogås fattar kommunen beslut om tvångsvård

  10 februari 2023, kl 11.00

  ”Med anledning av allvarlig oro som inkommit bedöms pojken behöva skydd från de riskfyllda miljöer han befinner sig i”, står det i ett beslut från kommunen där 15-åringen är folkbokförd. Han skulle tvångsvårdas, då han ansågs utgöra en fara för sig själv.

  Beslutet togs den 2 februari. Samma kväll greps pojken av polis, misstänkt för att ha skjutit ihjäl en jämnårig på en restaurang i Skogås några dagar tidigare. ”Jag har bönat och bett om att få hjälp i flera år. Men ingen har gjort något. Systemet har svikit honom”, säger en närstående till Aftonbladet.

  Pojken är skriven i en ort i Stockholmsområdet, men bodde tidigare i en annan kommun. Där upprättade såväl skolan som polisen flera orosanmälningar. I en utredning från 2019 beskrivs en uppväxt som präglats av våld och stök. ”Han har upplevt återkommande traumatiska händelser”, konstaterade socialtjänsten då. ”Vi behöver kraftsamla”, säger Lina Blombergsson, tillförordnad socialdirektör i Huddinge, till SVT Nyheter.

  15-åringen nekar till brott. Två andra tonåringar är häktade, misstänkta för medhjälp till mord och skyddande av brottsling.

   

   

  Fler notiser