Är Chat GPT snart redo att ta över läkaryrket? Nu klarar chatbotten av det tuffa amerikanska medicinska licensprovet

  10 februari 2023, kl 14.15

  ”Hur var det här då?”, frågar kanske doktor Chat GPT sina patienter i framtiden. Enligt en studie som publicerades på torsdagen fick AI:n godkända eller nära godkända resultat på det amerikanska medicinska licensprovet.

  ”Att nå godkänt resultat för detta notoriskt svåra expertprov, och att göra det utan någon mänsklig förstärkning, markerar en anmärkningsvärd milstolpe i klinisk AI-mognad”, säger författarna till en studie publicerad i PLOS Digital Health. Resultaten tyder på att språkmodeller kan ha potential att hjälpa till med medicinsk utbildning, och potentiellt kliniskt beslutsfattande.”

  Chat GPT:s prestanda testades med licensprovet för medicinska studenter och läkare under utbildning i USA, som tar upp flera medicinska discipliner från grundvetenskap till biokemi, diagnostiskt resonemang och bioetik. Chatbotten fick 52,4 till 75 procent rätt; det krävs runt 60 procent för att bli godkänd. Bildbaserade frågor togs bort.

  Universitetslektorn Simon McCallum säger till AFP att Googles medicinska AI-verktyg, Med-Palm, kan ”ge råd till patienter som är lika bra som en professionell allmänläkare.”

   

   

  Fler notiser