Hur smart är Googles AI-version av Chat GPT? Pinsamt felaktigt svar i en reklamvideo sänker aktiekursen med nio procent

  9 februari 2023, kl 14.15

  I måndags berättade Google om en egen version av Chat GPT, kallad Bard. Dagen efter kom Microsoft med beskedet att de ska uppgradera sin sökmotor Bing och webbläsaren Edge med just Chat GPT. Microsoft investerar sedan 2019 tiotals miljarder kronor i Open AI, företaget bakom chatbotten.

  Men hur går det för Googles AI, Bard? Efter ett felaktigt svar i en reklamvideo försvann nio procent av ägaren Alphabets aktievärde. ”Vilka nya upptäckter från James Webb-teleskopet kan jag berätta för min nioåring om?” Nej, rymdteleskopet tog inte de allra första bilderna av en planet utanför jordens solsystem, som Bard påstår.

  ”Medan Google har varit ledande inom AI-innovation under de senaste åren, verkar de ha somnat när de implementerade den här tekniken i sin sökprodukt”, säger programanalytikern Gil Luria till The Guardian. ”Google har sprintat de senaste veckorna för att komma ikapp med AI-baserade sökningar och svar. Det ledde till det pinsamma felet under deras demonstration.”

  Alphabet, vars huvudsakliga verksamhet är Google, har fått se intäkterna minska i takt med att annonsörerna minskar utgifterna.

   

   

  Fler notiser