Frankrikes senaste trafiksäkerhetskampanj fokuserar på ”giftig maskulinitet” – inga fler tillrättavisningar om rattfylla

  9 februari 2023, kl 12.15

  Det finns inga straffpredikningar om farorna med alkohol och droger i Frankrikes senaste trafiksäkerhetskampanj, rapporterar Daily Mail. Istället fokuserar Sécurité Routière, myndigheten för trafiksäkerhet, på att ta itu med giftig maskulinitet, som den säger kostar liv.

  Män orsakar 84 procent av dödsolyckorna i Frankrike, och står för 78 procent av de dödade på vägarna, enligt Sécurité Routière. 93 procent av de personer som är inblandade i rattfylleriolyckor i landet är män.

  Psykologer visar i en studie att bilkörning definierar virilitet för män, medan kvinnor främst ser bilar som ett transportmedel. Myndigheten vill nu ”krossa stereotyperna” som får män att se sina bilar och prestanda bakom ratten som en ”uppvisning för andra män om deras styrka och deras fysiska och sociala dådkraft”.

  ”Det är brådskande att befria män från de sociala förväntningar som uppmanar dem att associera virilitet med risktagande”, säger Florence Guillaume, chef för myndigheten, i ett uttalande. ”Vi är inte ute efter att generalisera eller stigmatisera. Samtidigt kan vi inte lämna denna verklighet vid vägkanten.”

   

   

  Fler notiser