Prisa Herren? Church of England utreder om Gud ska omkönas och få ett neutralt pronomen

    9 februari 2023, kl 11.30

    Englands statskyrka Church of England planerar skrota hundratals år gammal teologisk text och ge Gud könsneutral pronomen. Kyrkans liturgiska kommission har startat ett specialprojekt för att utreda en uppdatering i framtida lärande, skriver NY Post.

    Vissa präster har på eget bevåg redan gjort sådana förändringar. Man har slutat med ”han” och ”honom” och säger bara Gud, eller till och med ”de” och ”dem”, med omskrivning av Vår Fader som börjar med ”Vår Fader och Moder”.

    En anonym präst har försvarat det uppdaterade språket. Och säger att kritiker kallad det för ”en aning woke”.

    Gud är inte man och speciellt inte en vit cis-man med skägg, som sitter på ett moln. Vi verkar begränsa Gud väldigt ofta, enligt pastor Chantal Noppen.

    Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som leder kyrkan har tidigare sagt att Gud varken är man eller kvinna – eller ens definierbar. Han menar att om den liturgiska kommissionen vill göra en förändring kommer det på ett betydande sätt innebära att man för kyrkans doktrin bort från att vara grundad i Bibeln.

    Att man använder man som pronomen för Gud ska inte förstås som att gud är man, enligt ärkebiskopen. Gud är könlös, till skillnad från människan.

     

     

    Fler notiser