Japanska projektet Spacejet avslutas, det blir inga passagerarflyg tillverkade i landet

  8 februari 2023, kl 14.00

  Planerna på ett japanskt passagerarflygplan har skjutits i sank. Efter åratal av stigande kostnader och tekniska problem kom beskedet. Mitsubishi Heavy Industries kommer avsluta planerna på Spacejet, ett projekt finansierat av både privata och offentliga medel, ett decennium efter att det var tänkt att tas i kommersiellt bruk.

  Enligt företaget hade man misslyckats att nå upp till tillräcklig ekonomisk stabilitet i projektet. Planet skulle haft två motorer och en kapacitet på under 100 resenärer. Det var tänkt för kortare flygningar och skulle öppnat en ny nisch inom Japans flygsektor.

  Projektet lanserades 2008, då med namnet Mitsubishi Regional Jet, missade den initiala lanseringen år 2013, skriver The Guardian. I oktober 2020 lade man projektet på is efter fler problem dykt upp och en stor minskning i efterfrågan på nya flygplan i sviterna av pandemin.

  Chefen Seiji Izumisawa medger också att man saknade kunskap inom företaget att utveckla passagerarflygplan. Det hade dessutom varit svårt att få förståelse och tillräckligt samarbete från globala partners. Fortsatt stora ekonomiska bidrag hade krävts för att få planens utformning färdiga.

   

   

  Fler notiser