Biltillverkarna Renault och Nissan ser över den ofta ansträngda 24-åriga alliansen – Renault minskar sin andel i Nissan

  7 februari 2023, kl 10.14

  Alliansen bildades 1999, när Renault räddade Nissan från randen av konkurs. 2016 fick de sällskap av Mitsubishi, efter att Nissan tagit över en stor andel i det kämpande företaget. I ett gemensamt uttalande sa de två företagen att de nu ombalanserar sin relation.

  Avtalet kommer att innebära att Renault minskar sin andel i japanska Nissan från mer än 43 procent till 15 procent, lika stor som Nissans andel i sin franska motsvarighet. Det sker i en tid av enorma förändringar för bilindustrin när den övergår till elfordon, och anammar ny teknik.

  Christopher Richter från investeringsgruppen CLSA sa att förändringarna var nödvändiga för att hålla det 24 år gamla partnerskapet vid liv. ”Det är ett sista försök att rädda en allians där de två partnerna inte kommer särskilt bra överens”, sa han till BBC News.

  Alliansen började knaka redan 2018, när Nissan-chefen Carlos Ghosn greps för anklagelser om skatteflykt och felaktig användning av företagets medel. Han flydde från Japan till Libanon och undkom rättegång, men är sedan 2022 internationellt efterlyst. Ghosn fortsätter att hävda sin oskuld.

   

   

  Fler notiser