Snart kommer Riksbankens räntebesked – tre av Sveriges största banker har en prognos för hur styrräntan förändras

  7 februari 2023, kl 12.11

  Förra onsdagen höjde den amerikanska centralbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,5–4,75 procent. Dagen efter höjde den europeiska centralbanken, ECB, sin styrränta med 0,5 procentenheter till 3,0 procent. Sveriges styrränta ligger i dag på 2,5 procent. Hur reagerar Riksbanken?

  Enligt Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, är den svaga kronan och ECB:s räntebesked några av faktorerna som ligger till grund för en trolig höjning i Sverige, rapporterar SVT Nyheter. ”Vi sitter litet i knät på ECB”, säger han. Den svaga svenska valutan har tappat kraftigt mot euron och dollarn.

  Inflationen i eurozonen och USA ser ut att sjunka, och många tror att räntehöjningarna börjar nå ett slut. Håkan Frisén, prognoschef på SEB, menar att den väntade höjningen kan bli den sista i år. ”Vår syn är att det vore enklast för Riksbanken att ta en 0,5-höjning nu, och sedan sluta.”

  Däremot ser Handelsbanken ytterligare höjningar i framtiden. ”Vi tror att de kommer att höja ytterligare 0,25 på sitt aprilmöte, men sedan ligga still resten av året”, säger Christina Nyman, prognoschef på Handelsbanken.

   

   

  Fler notiser