Förbud mot att invånare i Oklahoma, som röker på, också äger vapen strider mot grundlagen, säger domare i delstaten

  7 februari 2023, kl 10.55

  Debatten om rätten att bära vapen i USA fortsätter; en domare i Oklahoma kommer fram till att det är förenligt med lagen att marijuanaanvändare äger vapen. Det aktualiserades när en man, Jared Harrison, var på väg till jobbet i en av delstatens 2 000 lagliga marijuanabutiker.

  Han åtalades efter att ha arresterats i samband med ett trafikstopp, då polisen hittade en laddad revolver och marijuana i bilen. Harrisons advokater hävdade att den del av den federala vapenlagstiftningen som fokuserar på droganvändare inte är förenlig med den historiska traditionen av att äga skjutvapen, skriver The Guardian.

  Åklagaren hävdade att den del av lagen som fokuserar på droganvändare är förenlig med en långvarig historisk tradition av att neka presumtivt farliga personer, som brottslingar, psykiskt sjuka och berusade, att inneha vapen.

  Domaren Patrick Wyrick, tidigare utsedd av Donald Trump, ger Harrison rätt. Wyrick sa att neka Harrison rätten att äga vapen inte är konstitutionellt tillåtet bara för att han nyttjar marijuana. Sedan 2022 får även de i USA som dömts till besöksförbud för våld i hemmet äga vapen.

   

   

  Fler notiser