Hur tillagar man egentligen tortilla i Spanien? Salmonellautbrott väcker nationell debatt om den ikoniska spanska rätten

  6 februari 2023, kl 12.15

  En enkel omelett med stekt potatis och ägg, ofta med lök, är en av Spaniens mest populära maträtter, så även på restauranger. En av dem är Casa Dani i Madrid, känd för att servera en särskilt rinnig version av tortilla española. De har dessvärre stängt, efter ett salmonellautbrott.

  Minst 59 personer, varav sex har lagts in på sjukhus, klagade över matförgiftning efter att ha ätit tortilla där i förra veckan. Det har utlöst en debatt om hur den ikoniska spanska rätten ska tillagas, och hur rinnig den ska vara, rapporterar BBC News.

  Under de senaste 30 åren har riktlinjerna sagt att färska ägg som serveras till allmänheten ska tillagas vid en temperatur på minst 75 grader. Nya dekret kom i december, som sa att tortilla med färska ägg kan tillagas vid 70 grader eller mer i två sekunder, eller vid 63 grader i minst 20 sekunder.

  Det är heller inte alltid som tortilla española serveras omedelbart efter tillagning, vilket kan ställa till det. Andra restauranger, som Sylkar i Madrid, vars gäster normalt föredrar en rinnig version, märker av att allt fler matgäster föredrar en mer stabil variant av nationalrätten.

   

   

  Fler notiser