”Hm, tro om det är läge att byta blöja eller inte på den blivande arvingen?” – ny blöja med sensor plingar i telefonen

  6 februari 2023, kl 13.45

  Som förälder vet du redan att det är bäst att byta blöja innan gråten kommer, men samtidigt är det svårt att hålla koll hela tiden. Forskare från ett universitet i Pennsylvania bestämde sig för att göra något åt det, och har skapat en blöja med inbyggd sensor. Den skickar en signal till din telefon när det är dags att agera.

  Blöjan är gjord av papper som har förbehandlats med natriumklorid (vanligt bordssalt), och är utrustad med ett minimalt kretskort försett med ett litet batteri, skriver den vetenskapliga tidskriften Nano Letters. När blöjan blir blöt reagerar sensorn. Den kan till och med ge information om hur blöt blöjan är; föräldrarna kan då fika vidare en stund eller byta blöjan omedelbart.

  ”Idén föddes faktiskt ur personlig erfarenhet”, sa huvudförfattaren Huanyu Cheng, pappa till två små barn. ”Det finns inget enkelt sätt att annars veta hur blött det är, information som kan vara riktigt värdefull för föräldrar.”

  Men du som gläds åt småbarnsåren får vänta ett tag till på den nya blöjan. Tekniken och appen är fortfarande är i utvecklingsstadiet; den smarta blöjan kommer ”snart”.

   

   

  Fler notiser