Fler än 300 döda när en jordbävning med magnituden 7,8 drabbar södra Turkiet och Syrien – den kraftigaste på över 100 år

  6 februari 2023, kl 10.37

  Skalvet med magnituden 7,8 inträffade strax efter klockan fyra på måndagsmorgonen, lokal tid, längs gränsen mellan Turkiet och Syrien. Minst 76 människor dödades och fler än 440 skadades i Turkiet enligt landets räddningstjänst, rapporterar CNN. I grannlandet Syrien dog minst 237 människor och fler än 630 skadades, rapporterade den statliga syriska nyhetsbyrån SANA.

  Skalvet inträffade före gryningen, och filmklipp från Turkiet som delas på sociala medier visade dussintals kollapsade byggnader. Rädda invånare sökte skydd på de mörka gatorna mitt i kaoset. Räddningsarbetare kunde ses utföra sök- och räddningsinsatser i ljuset från ficklampor.

  Gaziantep, en av de största städerna i Turkiet, har också en stor flyktingbefolkning.

  En vinterstorm i regionen förvärrar katastrofen, enligt CNN:s meteorologer. ”Hundratusentals människor påverkas av detta. Det är kallt. Det är regnigt. Vägar kan påverkas, och med det mat, försörjning, vården om barn och familjer”, säger CNN-meteorologen Karen Maginnis. ”Allt vad gäller grödor i den här regionen kommer också att påverkas i veckor och månader.”

   

   

  Fler notiser