Enarmad surflegendar bojkottar tävlingar för kvinnor om transsexuella får delta – säger att idrottarna inte tillfrågas

  6 februari 2023, kl 15.15

  World Surf League, WSL, det styrande organet för professionella surfare, tillåter numera att transsexuella tävlar mot kvinnor, utan något samråd med de nuvarande kvinnliga surfarna. Den framgångsrika surfaren Bethany Hamilton, som blev av med ena armen i en hajattack när hon var 13 år gammal, är starkt kritisk.

  ”WSL säger att de följer de olympiska riktlinjerna”, säger Hamilton i en uppmärksammad video, meddelar Daily Mail. ”Men detta bekymrar mig som en professionell idrottare som har tävlat i WSL-evenemang de senaste 15 åren. Jag måste säga ifrån och stå upp för de som känner att de inte kan säga något om detta, av rädsla för att bli utfrysta.”

  ”Vem driver på för denna enorma förändring? Hur kom den som bestämde de nya hormonreglerna till slutsatsen att tolv månaders testning av testosteron gör det till ett rättvist och tillåtet regelbyte?” Tills vidare bojkottar Hamilton samtliga WSL-tävlingar.

  WSL:s sportchef Jessi Miley-Dyer sa att de arbetar hårt för att balansera jämlikhet och rättvisa, och det är viktigt att en policy finns på plats. ”Vi inser att policyn kan behöva utvecklas över tid.”

   

   

  Fler notiser