Svenskt krav på hbtq-rättigheter inom fäktningen vid diskussion om Saudiarabiens VM-värdskap tystas – ljudliga protester

  5 februari 2023, kl 10.14

  Under internationella fäktförbundets kongress ville Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg diskutera hbtq-rättigheterna i sporten. Han ville lyfta problemet med sportswashing, och anser att det är problematiskt att ett land som Saudiarabien anordnar mästerskap, då man inte respekterar kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

  Men varje gång han tog till orda började många i publiken stampa i golvet för att överrösta honom. Drakenberg gav inte upp, utan svarade att han hade rätt att tala ”i en demokratisk värld”. ”Ingen från den fria världen ställer sig upp. Att klagomuren får stå oemotsagd, det tycker jag var skrämmande”, säger han till DN.

  Internationella fäktförbundets vice ordförande, egyptiern Abdelmoneim Elhamy El Husseiny, avbryter Drakenberg. ”Vi är här för att tala om idrotten, inte om det du tänker ta upp. Var vänlig att sluta omedelbart”, sade han, vilket möttes av applåder och hyllningar från delar av publiken.

  Trots Drakenbergs invändningar röstade kongressen med stor majoritet för att Saudiarabien, som enda sökande nation, blir värd för kadett- och junior-VM 2024.

   

   

  Fler notiser