Elon Musk befinns inte skyldig till bedrägeri efter tweet om Tesla; slipper betala tiotals miljarder kronor i skadestånd

  5 februari 2023, kl 12.15

  2018 twittrade Elon Musk: ”Jag överväger att ta Tesla privat. Finansiering säkrad.” Aktiekursen gick upp, men efter att ha diskuterat saken med investerare kom han fram till att de föredrog att Tesla förblev börsnoterat, rapporterar BBC News.

  När det föreslagna köpet värt 720 miljarder kronor aldrig genomfördes lämnade några av aktieägarna in en grupptalan, och hävdade att Musk vilselett dem. Aktiekursen steg efter tweeten, men föll tillbaka igen efter några dagar när det stod klart att affären inte skulle gå igenom. Enligt en ekonom som anlitats av aktieägarna beräknades deras förluster uppgå till 120 miljarder kronor.

  Aktieägarnas advokat hävdade att Musk ljög när han hävdade att finansieringen var säkrad. ”Vi behöver regler för att rädda oss från anarki. Regler bör gälla Elon Musk som alla andra.” Musks advokat kontrade med: ”Bara för att det är en dålig tweet bidrar den inte till ett bedrägeri.”

  Musk friades av juryn, och slipper nu betala ett skadestånd på tiotals miljarder kronor. ”En travesti mot investerare och värdepapperslagarna”, säger advokaten Reed Kathrein, värdepappersspecialist.

   

   

  Fler notiser