Ett amerikanskt stridsflygplan skjuter ner kinesisk spionballong över östkusten – Kina anklagar USA för att överreagera

  5 februari 2023, kl 14.15

  Efter att den kinesiska höghöjdsballongen korsat hela USA, och orsakat en diplomatisk kris mellan de två länderna, har den nu skjutits ner. President Joe Biden beordrade Pentagon att agera så snart som möjligt, utan att skada någon på marken, rapporterar The Guardian. ”De kom fram till att den bästa tidpunkten att göra det var över vatten inom vår gräns.”

  Kina anklagade USA för att ”uppenbarligen överreagera och allvarligt bryta mot internationell praxis.” Enligt Reuters talade den amerikanska regeringen direkt med Kina om insatsen, och informerade allierade och partners runt om i världen.

  Nedskjutningen skedde utanför South Carolinas kust, och en bärgningsoperation söker av området för att hitta fragment av den förstörda ballongen. Aviation Week citerade en hög militärtjänsteman som sa att resterna låg i vatten som var 14 meter djupt, och därför skulle vara relativt lätta att återfinna.

  Ballongen sköts upp i Kina, och nådde senare bland annat delstaten Montana, hem för några av USA:s nukleära interkontinentala ballistiska missiler. Kina hävdar att det var en väderballong som blåst ur kurs.

   

   

  Fler notiser