Hedersmord på den irakiska Youtube-stjärnan Tiba al-Ali väcker upprördhet i landet – pappan dräper henne efter tvist

  4 februari 2023, kl 13.30

  Hedersmorden i Irak fortsätter, men en ung Youtube-stjärnas död upprör många. Tiba al-Ali hade flyttat till Turkiet, men återvände tillfälligt till familjen i hemlandet för en vecka sedan. Tanken var att lösa en familjetvist som uppstått, då pappan var olycklig över hennes beslut att klara sig på egen hand.

  Hon reste tillsammans med familjen till Turkiet 2017, men stannade kvar när resten av släkten återvände till Irak. Hon levde där, fram till resan Irak för en vecka sedan.

  Enligt uppgifter från inrikesministeriets talesperson Saad Maan försökte polisen medla i familjefejden utan större framgång, rapporterar The Guardian. Dagen efter nåddes de av nyheten att pappan tagit livet av sin dotter, vilket han omgående erkände.

  Hennes död har väckt uppståndelse bland irakier på sociala medier, som har kallat till protester i Bagdad i morgon söndag för att kräva rättvisa som svar på hennes död. ”Kvinnor i våra samhällen är gisslan av efterblivna seder på grund av frånvaron av juridiska avskräckande medel och statliga åtgärder”, twittrade den irakiska politikern Ala Talabani.

   

   

  Fler notiser