Efter en ny dom får en spansk nudist fortsätta gå naken på gatorna; ville närvara vid en domstolsförhandling utan kläder

  4 februari 2023, kl 15.00

  Spanske Alejandro Colomar, 29 år, berättade för Reuters att han började ta av sig kläderna offentligt 2020. Han får mer stöd än förolämpningar när han går omkring naken, bortsett från att han blev hotad med kniv en gång.

  En domstol i Aldaia, nära kuststaden Valencia, tyckte inte att det var en särdeles bra idé, och bötfällde Colomar. Han försökte senare närvara vid en domstolsförhandling endast iklädd ett par vandringskängor, men beordrades att ta på sig fler kläder. Vid rättegången hävdade han sedan att böterna kränkte hans rätt till ideologisk frihet.

  ”Böterna saknar betydelse”, sa han. ”De anklagade mig för obscen exhibitionism. Enligt ordboken har det med sexuella avsikter att göra, vilket inte på något sätt är min livsstil.”

  Högsta domstolen i Spanien har nu dömt till förmån för den lättklädde Colomar, och han får gå på stadens gator som en vanlig man, utan ekipering. Domstolen noterade att Aldaia inte har någon lag som förbjuder nudism, som varit lagligt sedan 1988. Vissa regioner har dock infört lokala bestämmelser för att reglera nudism, särskilt om man inte befinner sig på en strand.

   

   

  Fler notiser