Minskad vinst för teknikjätten Apple det senaste kvartalet, stora förluster för Amazon – Alphabet underpresterar något

  4 februari 2023, kl 10.30

  Apple-aktien sjönk mer än fyra procent i går, då företaget meddelat att nettointäkterna för det senaste kvartalet sjunkit till 288 miljarder kronor. För motsvarande kvartal för ett år sedan låg nettovinsten på 332 miljarder kronor. Enligt Apples vd Tim Cook beror den lägre vinsten bland annat på en minskad produktion av Iphone 14 Pro, efter covid-relaterade problem i Kina.

  Amazon rapporterade en nettoförlust på 25,9 miljarder kronor för 2022, jämfört med en nettovinst på 320 miljarder kronor ett år tidigare. Samtidigt ökade nettoomsättningen med nio procent. Bolaget har nyligen tillkännagivit personalnedskärningar som berör 18 000 anställda, på grund av svårigheter med att ställa om verksamheten efter pandemiboomen. Försäljningen för dotterbolaget Amazon Web Services, som tillhandahåller molntjänster, ökade med 20 procent, men analytiker hade förväntat sig mer.

  Alphabet, moderbolag till bland annat Google, missade knappt analytikernas förväntningar, med en försäljning på 605,2 miljarder kronor, mot förväntade 606,1 miljarder kronor. Efterfrågan på annonsering minskar.

   

   

  Fler notiser