Våg av sushiterrorism drabbar Japans restaurangvärld – gäster filmar när de leker med maten som är på väg till andra

  3 februari 2023, kl 13.15

  Kanske har du sett det själv, när små tallrikar med sushi och annat gott åker på ett band till restauranggästerna. Du tar för dig av det som lockar, och betalar när du är mätt och belåten. Men är du verkligen säker på att ingen har petat på just din lunchsushi?

  Att doppa sushiriset i sojasåsen är allom bekant ett etikettsbrott, men nu sprids allt fler filmer när restauranggäster i Japan tar det ett steg vidare. Ett klipp som visats 40 miljoner gånger på Twitter visar hur en tonåring slickar på en flaska med sojasås, och ställer tillbaka den på rullbandet. Dessutom petar han på två sushibitar, som är på väg till en annan gäst.

  ”Det här är sjukt”, skrev en Twitter-användare, och en annan tillade: ”Jag kan inte gå till sushirestauranger med löpande band längre.” Den unge mannen har, tillsammans med sina föräldrar, bett om ursäkt, men restaurangen har polisanmält händelsen.

  Den drabbade kedjans aktier föll med nästan fem procent när filmen publicerades, och flera kedjor ska nu kameraövervaka gästerna. Inga sojasåsflaskor ställs ut; istället får man nyttja dem på en särskild serveringsplats.

   

   

  Fler notiser