Domstol i Italien dömer till förmån för barnbarn som inte vill träffa farmor och farfar – familjekonflikt ligger bakom

  2 februari 2023, kl 15.30

  Högsta domstolen i Italien har beslutat att barn inte är skyldiga att träffa sina farföräldrar om de inte vill göra det. Domen fastställs efter att en lägre domstol tidigare tvingat ungdomarna att umgås med farmor och farfar.

  Det utdragna fallet började när farföräldrarna och en farbror gick till ungdomsdomstolen i Milano. De klagade på att de inte kunde träffa barnbarnen ”på grund av de regler som bestämts av föräldrarna”, med vilka de var inblandade i en familjekonflikt.

  De vann både i ungdomsdomstolen och Milanos hovrätt, som 2019 beordrade möten mellan dem och barnbarnen, i närvaro av en socialarbetare. Föräldrarna varnades för en potentiell psykisk skada barnen kunde få om de inte träffade släktingarna. Mamman och pappan till barnen överklagade, med motiveringen att barnen, som fyllt 12 år, inte uppskattade mötena.

  Och nu blir det inga fler besök hos farmor och farfar. Högsta domstolen anser förvisso att de två barnen skulle gynnas av umgänget med en äldre generation, men att det inte är lämpligt i en konfliktfylld miljö. I det här fallet går barnens intressen före farföräldrarnas vilja.

   

   

  Fler notiser