Enligt ett lagförslag får fångar i Massachusetts kortare straff om de donerar organ; 5 000 invånare väntar på hjälp

  1 februari 2023, kl 14.45

  Interner i USA får bara donera organ till medlemmar i deras närmaste familj – i de flesta delstater får de inte donera något alls. Men med ett nytt lagförslag i Massachusetts skulle fångar som ställer upp på proceduren få sitt straff minskat med upp till ett år, rapporterar Miami Herald.

  ”Enligt min mening finns det ingen tvingande anledning att hindra interner från detta”, sade lagstiftaren Carlos Gonzalez i ett uttalande till McClatchy News. ”Att bredda poolen av potentiella givare är ett effektivt sätt att öka sannolikheten för att svarta och latinamerikanska familjemedlemmar och vänner får livräddande behandling.”

  Uttalandet kritiserades kraftigt, och sågs som ”tvingande” och ”dystopiskt”. ”Organ för minskad fängelsetid är en av de mest fruktansvärda politiska idéer jag någonsin hört talas om”, twittrade en invånare i Boston. South Carolina övervägde ett liknande lagförslag 2007, även om en debatt om reducerade straff sköts upp på grund av farhågor om att eventuellt bryta mot federal lag, säger AP.

  Enligt Gonzalez väntar nästan 5 000 invånare i Massachusetts på organtransplantationer.

   

   

  Fler notiser