Föräldrars oro ingen skitsak – sex läkare sväljer lego-bitar för att få visa att mage och tarm kan hantera det hela

    1 februari 2023, kl 13.30

    Sex läkare i Australien och Storbritannien svalde små legobitar för att bevisa att det inte är någon fara. De beskriver sin undersökning i den vetenskapliga tidskriften Journal of Paediatrics and Child Health, en studie som blivit viral.

    De svalde ett gult legohuvud; fem av dem fick ut leksaken den naturliga vägen. Den första kom ut efter 14 timmar, och man delade entusiastiskt foton av varandras resultat. Dag två och som senast dag tre var nästan alla legobitar ute. Den sjätte läkaren väntar fortfarande på att få återse den gula legobiten, eller så grävde han inte ordentligt i slutresultatet.

    Varje läkare gav sitt objekt Fart-poäng (Found and Retrieved Time), i genomsnitt en dag och 17 timmar. Experimentet leddes av den australiske akutläkaren Andy Tagg. I en podd med journalisten Sabrina Imbler, från nyhetskanalen NPR, sa Tagg att han och kollegorna lugnar panikslagna föräldrar ”nästan varje dag” vars barn svalt små leksaker. De oroar sig i onödan.

    Däremot kan knappcellsbatterier orsaka allvarlig skada om de förtärs. De kan ”brinna genom matstrupen på ett par timmar”, varnade Imbler.

     

     

    Fler notiser