Död knölval spolas iland i New York – den senaste i raden av incidenter där döda valar upptäcks i de omgivande vattnen

  1 februari 2023, kl 12.00

  En massiv död knölval spolades upp vid en strand på Long Island, New York, i måndags morse, enligt Fox New York. Räddningspersonal försökte komma på hur man skulle göra sig av med det marina däggdjuret, men det troliga är att den grävs ner på plats. Under tiden satte man upp en avspärrning runt valen så att den skulle förbli orörd.

  ”Detta är den överlägset största”, sa arbetsledaren Don Clavin till News 12, som under 20 år aldrig sett en val i den här storleken, tio meter lång. ”Vi var tvungna att ta in en stor kran för att dra upp den på stranden, och vajrarna gick av på grund av valens tyngd.”

  Enligt federala miljötjänstemän har nio valar hittats döda utanför fyra delstater på östkusten på mindre än två månader, rapporterar New York Post. Efter upptäckten av valarna, av vilka fem låg på stranden i New Jersey, kom uppmaningar från miljöaktivister om att stoppa havsbaserad vindkraft, tills mer information fanns om valarnas död. Andra grupper anser att projekten bör minskas, men inte stoppas helt.

  Det finns för närvarande sju havsbaserade vindprojekt som byggs utanför New York och New Jersey.

   

   

  Fler notiser