Kinesisk matbloggare får böter när hon tillagar och äter vithaj – de personer som fångade och sålde hajen döms också

  31 januari 2023, kl 15.00

  Den kinesiska matbloggaren Tizi, som egentligen heter Jin Moumou, köpte, tillagade och åt en vithaj 2022. I klipp som lades upp på sociala medier ses hon först posera med hajen utanför en butik. Väl hemmavid skars den i bitar som marinerades och grillades; huvudet fick koka i buljong. ”Den kan se ondskefull ut, men dess kött är verkligen väldigt mört”, sa Tizi medan hon tuggade i sig stora bitar av djurets hull i den virala videon.

  Polisen började undersöka influencern, med åtta miljoner följare på sina sociala medier, i augusti förra året. Det skedde efter att det virala klippet väckt omfattande protester, rapporterar Independent.

  Till sitt försvar sa Moumou till lokala medier och sina följare att hon förvärvade hajen på laglig väg. Myndigheterna kom däremot fram till att hennes påstående inte var baserat på fakta, och polisen fick i uppdrag att undersöka saken.

  Nu får hon böta 170 000 kronor, då fångst och innehav av vithaj bryter mot djurskyddslagen. Brottet kan också leda till fängelse på mellan fem och tio år. Två andra personer som fångade och sålde hajen har också åtal att vänta.

   

   

  Fler notiser