Gruvjätten Rio Tinto i Australien ”ledsen” över förlorad radioaktiv kapsel – orsakar allvarlig sjukdom vid beröring

  30 januari 2023, kl 11.35

  En radioaktiv kapsel försvann under en transport i Australien tidigare i januari. Gruvjätten Rio Tinto arbetar med myndigheterna för att försöka hitta den. ”Vi inser att detta helt klart är mycket oroande, och är ledsna för oron det har orsakat”, sa företaget till BBC News.

  Kapseln, 6 x 8 millimeter, innehåller cesium-137 med en halveringstid på 30 år, och kan orsaka allvarlig sjukdom vid beröring. Den lämnade en gruva i västra Australien på en lastbil den 12 januari, och anmäldes försvunnen den 25 januari. Det handlar om en sträcka på 140 mil.

  ”Innan enheten lämnade platsen användes en geigerräknare för att bekräfta närvaron av kapseln inuti förpackningen”, säger en representant för Rio Tinto. Allmänheten har blivit varnad att hålla sig borta från kapseln om de ser den. Den kan inte användas som vapen.

  Incidenten kommer samtidigt som gruvbolaget försöker reparera sitt rykte, efter att ha sprängt bort aboriginska grottor med grottmålningar. Det skedde i samband med att man ville få tillgång till åtta miljoner ton högvärdig järnmalm. I december dömdes bolaget till att återuppbygga grottsystemet.

   

   

  Fler notiser