Elva procents deltagande i Tunisiens senaste val; bevis på allmänhetens förakt för president Kaïs Saïed, enligt kritiker

  30 januari 2023, kl 13.30

  Elva procent av väljarna röstade i Tunisiens senaste val, och kritiker av president Kaïs Saïed sa att de tomma vallokalerna är bevis på allmänhetens förakt för hans agenda och maktövertagande, rapporterar The Guardian.

  ”Jag uppmanar politiska grupper och civilsamhället att gå ihop för att arbeta för förändring, i form av Kaïs Saïeds avgång”, säger oppositionsledaren Ahmed Néjib Chebbi till journalister. Av landets 7,8 miljoner röstberättigade gick endast 887 000 personer till valurnorna.

  Söndagens låga deltagande var ytterligare ett slag för Saïed, som fråntagit den lagstiftande församlingen dess befogenheter, och gett sig själv långtgående auktoritet sedan maktövertagandet 2021. Han upplöste parlamentet och drev igenom en ny konstitution, vilket gav honom nästan obegränsade befogenheter.

  Saïed har sagt att hans handlingar var både lagliga och nödvändiga för att rädda Tunisien från år av korruption och ekonomisk nedgång, på grund av en politisk elit som enbart såg till sina egna intressen. Ekonomin påverkas av kriget i Ukraina, och man har sökt miljardlån av Internationella valutafonden, IMF.

   

   

  Fler notiser