Det nya rödgröna styret i Göteborg vill att det muslimska studieförbundet Ibn Rushd får tillbaka det bidrag som drogs in

  29 januari 2023, kl 10.08

  Efter ett initiativ från Vänsterpartiet vill det nya rödgröna styret i Göteborg att studieförbundet Ibn Rushd får tillbaka det kommunala bidrag som drogs in 2022, rapporterar Dagens Nyheter. Ibn Rushd, som riktar sig till muslimer i Sverige, misstänktes 2020 ha kopplingar till det starkt antisemitiska Muslimska brödraskapet.

  Efter kritik publicerade Ibn Rushd en åtgärdsplan som Folkbildningsrådet ansåg var tillräcklig för att bevilja fortsatta statsbidrag. Däremot fortsatte de styrande i Göteborg diskutera förbundets ekonomiska redovisning, och ”demokratiskt tvivelaktiga” samarbetspartners.

  Nu ska man se över bidragsmodellen. Partierna till höger avvisade förslaget, men blev nedröstade. ”För mig är det uppenbart att S nu lämnat walkover till Vänsterpartiet, och vill öppna den dörr för Ibn Rushd de var med och stängde”, säger Moderaternas Nina Miskovsky till DN.

  ”Det är viktigt att alla studieförbund behandlas och granskas likvärdigt”, säger Vänsterpartiets Jenny Broman. Ibn Rushd ska skicka in en uppdaterad ansökan, men man tar först ställning till riskerna och bördan med ytterligare granskningar.

   

   

  Fler notiser